Deze maandag 20 maart werd het startschot gegeven van de "Week van de diëtist": 7 dagen gewijd aan de bevordering van evenwichtige voeding. Dit jaar staat duurzame voeding centraal. Vandaag nemen we deze gelegenheid te baat om over het mondiaal gezondheidsdieet te gaan.
Het mondiaal gezondheidsdieet: wat is het?
De Eat Lancet Commissie bestaat uit 37 wetenschappers uit 16 landen. Haar doel is mondiale wetenschappelijke doelstellingen vast te stellen voor gezonde voeding en duurzame voedselproductie. Zij wil de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling en de klimaatovereenkomst van Parijs verwezenlijken en tegelijk zorgen voor gezonde voeding.
De commissie stelt een model voor een mondiaal gezondheidsdieet voor, dat zowel gezond als planeetvriendelijk is. Dit model is gebaseerd op een flexitarisch dieet dat kan worden aangepast aan een breed scala van voedingsculturen, maar ook zal bijdragen aan de bestrijding van ondervoeding over de hele wereld.
Het model omvat 3 categorieën voedingsmiddelen :
1. Te prefereren voedingsmiddelen (ze moeten het grootste deel van het bord uitmaken):
- volkoren (232g / dag)
- peulvruchten (75g / dag)
- vis (28g / dag)
- notes (50g / dag)
- groeten (300g / dag)
- vruchten (200g / dag)
- onverzadigde oliën (40g / dag)
2. Te beperken voedingsmiddelen (ze kunnen gematigd deel van het dieet uitmaken):
- zuivel producten (250g / dag)
- gevogelte (29g / dag)
- eieren (13g / dag)
- aardappelen en zetmeelrijke groenten (50g / dag)
3. Facultatieve, onnodige voedingsmiddelen (ze moeten het kleinste deel van het dieet uitmaken):
- vlees (14g / dag)
- verzadigde vetten (12g / dag)
- toegevoegde suikers (31g / dag)
De mondiale gezondheidsplaat:
De mondiale gezondheidsplaat bestaat voor de helft uit een bord met groenten. De andere helft van het bord bestaat voornamelijk uit volle granen, plantaardige eiwitten en onverzadigde plantaardige oliën. Dierlijke eiwitten zijn in matige hoeveelheden aanwezig
In de afdeling Diëtetiek van de Iris Ziekenhuizen Zuid zijn wij ons ervan bewust dat voeding een van de belangrijkste kwesties is voor de toekomstige wereldgezondheid. Wij proberen nieuwe alternatieven voor te stellen om deze aanbevelingen op te volgen. Zo integreren wij bijvoorbeeld geleidelijk aan gerechten op basis van peulvruchten in onze menu's.