Uw kind beschermen tegen RSV en bronchiolitis: dat kan voortaan!

Gepubliceerd op donderdag 26 september 2024

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een van de belangrijkste oorzaken van luchtweginfecties bij zuigelingen, waaronder aandoeningen zoals bronchiolitis en longontsteking. Het is elk jaar de eerste oorzaak van ziekenhuisopname bij baby's in België.

Wat is RSV?

RSV is een virus dat vooral in de winter circuleert, van oktober tot maart. Hoewel het vaak symptomen vertoont die lijken op een verkoudheid, kan het ernstige ademhalingscomplicaties veroorzaken bij jonge kinderen, zoals bronchiolitis of longontsteking, en dan vooral bij zuigelingen.

Preventieve immunisatie beschikbaar

Om de risico's van dit virus te beperken, is een immunisatie onder de vorm van een injectie beschikbaar voor baby's geboren na 1 april 2024. Hoewel het geen vaccin op lange termijn is, biedt het tijdelijke bescherming (ongeveer 6 maanden) tijdens de maanden waarin het virus het meest circuleert. Het helpt zware complicaties te voorkomen, zoals ziekenhuisopname omwille van ernstige luchtweginfecties.

Immunisatiesessies

De Iris Ziekenhuizen Zuid organiseren van 7 tot 31 oktober immunisatiesessies voor baby’s geboren na 1 april 2024. 

Hoe uw baby laten vaccineren?

Als uw kind na 1 april 2024 geboren is, een rijksregisternummer heeft en in orde is met het ziekenfonds, kan u het laten vaccineren:

·         Maak een afspraak met uw kinderarts.

·         Maak een afspraak op de raadpleging pediatrie op een van de campussen: Etterbeek-Elsene, Joseph Bracops, Molière Longchamp of Baron Lambert.

·         Specifieke vaccinatiesessies zijn voorzien van maandag tot donderdag, van 9 tot 12 uur, op de campus Etterbeek-Elsene (van 7 tot 31 oktober).

·         Bij Kind & Gezin.
 

⚠️ Belangrijk: Enkel baby's die aan de voorwaarden voldoen kunnen deze vaccinatie krijgen met financiële tussenkomst van het ziekenfonds. Als je baby niet binnen deze leeftijdsgroep valt of geen rijksregisternummer heeft, kan hij of zij helaas niet aan het voorkeurtarief worden ingeënt.

Voor een afspraak, contacteer ons op +32 2 432 81 23.