November, sensibiliseringsmaand voor mannenkankers

Gepubliceerd op woensdag 13 november 2024

Kanker bij mannen: doorbreek het taboe om levens te redden

De maand november staat in het teken van de sensibilisering voor mannenkankers. Ter gelegenheid hiervan spraken wij met Dr. Ziad El Ali, medisch oncoloog en coördinator van het zorgprogramma oncologie in de Iris Ziekenhuizen Zuid. Zijn expertise en betrokkenheid herinneren ons eraan hoe belangrijk het is taboes te doorbreken en mannen aan te moedigen om voor hun gezondheid te zorgen. Kanker bij mannen, zoals prostaat-, teelbal- en blaaskanker, zijn vaak moeilijke onderwerpen om over te praten, maar ze verdienen onze volledige aandacht.

Waarom blijft het taboe bestaan?

Kanker bij mannen, vooral prostaat-, teelbal- en blaaskanker, is vaak omgeven met een gevoel van ongemak. De maatschappij heeft lang een beeld opgehangen van mannen als sterk en veerkrachtig, waardoor er een grote stilte is ontstaan rond de gezondheid van mannen. De vrees om zijn mannelijkheid te verliezen, het verlangen om zijn naasten te beschermen en de angst om een “last” te worden, dragen allemaal bij aan deze terughoudendheid. Als gevolg hiervan vermijden veel mannen om over hun symptomen te praten, waardoor ze soms hun gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk, verwaarlozen.

Het belang van preventie en screening

Nochtans zijn preventie en screening essentieel. Een vroege diagnose maakt vaak een snelle behandeling mogelijk, waardoor de kans op herstel toeneemt en er minder zware behandelingen nodig zijn. Dr. El Ali benadrukt het belang van bewustmaking van mannen, zodat ze voor hun gezondheid zorgen en hun terughoudendheid overwinnen. “Voor zichzelf zorgen is vooral een teken van kracht,” herinnert hij ons eraan.

Prostaatkanker: de meest voorkomende kanker bij mannen

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, met ongeveer 12.000 nieuwe gevallen per jaar in België. Prostaatkanker is leeftijdgebonden, met een verhoogd risico vanaf 50 jaar en een piek tussen 65 en 70 jaar. Screening, inclusief een PSA-test (prostaatspecifiek antigeen) en een rectaal onderzoek, worden aanbevolen vanaf 50 jaar, of vanaf 40 jaar voor mannen met een familiale voorgeschiedenis.

Dankzij vroegtijdige opsporing kunnen zware behandelingen vaak worden vermeden, omdat sommige prostaatkankers niet erg agressief zijn en langzaam evolueren. In dergelijke gevallen kan een eenvoudige opvolging voldoende zijn. Het is belangrijk om mannen te informeren over dit onderscheid, zodat ze begrijpen dat niet alle prostaatkankers onmiddellijk behandeld hoeven te worden.

Blaaskanker

Ook blaaskanker komt vaak voor bij mannen en roken verhoogt het risico. Een belangrijk waarschuwingssignaal is de aanwezigheid van bloed in de urine, een symptoom waarbij snel een arts moet worden geraadpleegd. Een vroege diagnose zorgt voor een efficiënte behandeling en een betere prognose voor de patiënt.

Teelbalkanker 

Hoewel eerder zeldzaam, komt teelbalkanker vooral voor bij jongvolwassenen tussen de 20 en 35 jaar. Deze vorm van kanker wordt vaak ontdekt door symptomen zoals pijn of een knobbeltje in de teelbal en kan efficiënt worden behandeld, met een genezingspercentage van meer dan 90%. Vroege opsporing en waakzaamheid zijn essentieel voor een snelle en geruststellende behandeling.

Een multidisciplinaire aanpak in de Iris Ziekenhuizen Zuid

In de Iris Ziekenhuizen Zuid werkt een multidisciplinair team bestaande uit oncologen, urologen, radiologen en psychologen, nauw samen met de afdeling radiotherapie van het Instituut Bordet om patiënten een gepaste en gepersonaliseerde behandeling te bieden. Elk geval wordt besproken tijdens een multidisciplinair overleg om de beste benadering uit te werken, met de meest innovatieve technologieën, zoals genetische analyse van tumoren, met het oog op optimale zorg.

Doorbreek de stilte, laat u stem horen

Screening redt levens, maar erover praten ook. Erover praten, met een arts of in een steungroep, helpt om de last van de diagnose te verlichten. In de Iris Ziekenhuizen Zuid bieden wij psychologische ondersteuning om mannen te helpen met de ziekte om te gaan zonder zich alleen of onbegrepen te voelen. Dr. El Ali moedigt ook iedereen aan om het stigma te overwinnen: “Het is geen zwakte om over uw gezondheid te praten, het is een kracht die andere mannen kan inspireren om hetzelfde te doen.”

Gezondheid van mannen, een collectieve verantwoordelijkheid

In deze maand november belichten we het onderwerp van kanker bij mannen. Mannen aanmoedigen om over hun gezondheid te praten, zich te laten screenen en een arts te raadplegen zodra er zich verontrustende symptomen voordoen, is essentieel om levens te redden.