Interview met Dr. Nicod, orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in hand en pols

Gepubliceerd op donderdag 23 mei 2024

Ontdek het interview van Dr. Nicod, orthopedisch chirurg gespecialiseerd in hand en pols, van de Iris Ziekenhuizen Zuid. In dit gesprek stelt hij zijn parcours voor en neemt hij ons mee in de kern van zijn specialiteit met al haar specifieke kenmerken.

  • Kan u ons wat meer vertellen over uw professionele loopbaan en hoe u in de Iris Ziekenhuizen Zuid bent terechtgekomen? 

Na mijn studies geneeskunde aan de ULB kreeg ik tijdens mijn specialisatie orthopedie de kans om een opleiding te volgen in de erkende centra « SOS Mains » in Namen, Luxemburg en Martinique. Na het behalen van mijn diploma als orthopedisch chirurg heb ik een bijkomende opleiding van een jaar gevolgd in een privékliniek van « SOS Mains » in Bordeaux. 

Het doel van al deze « chirurgische reizen » was mijn theoretische en praktische competenties te verdiepen en een grote verscheidenheid aan pathologieën en verschillende behandelmethoden te observeren, gericht op het verstrekken van kwaliteitszorg aan mijn toekomstige patiënten.

Ik ben enorm blij dat ik mijn carrière kan starten in de Iris Ziekenhuizen Zuid, want dat ziekenhuis was mijn eerste keuze, om meerdere redenen. Toen ik hier aankwam, kwam ik terecht in een groep van collega’s orthopedisten die een uitstekende reputatie hebben opgebouwd. Verscheidene vrienden maken reeds deel uit van de dienst. Dat is belangrijk, want een goede werksfeer is gunstig voor zowel patiënten als zorgverleners. Bovendien sprak het me erg aan om deel uit te maken van een team van handchirurgen met een toegewijde wachtdienst.

Als Brusselaar was het werken in mijn geboortestad ook een doorslaggevende factor.
 

  • Waarom heeft u ervoor gekozen om u te specialiseren in de behandeling van hand en pols? 

De handen en polsen zijn delen van het menselijk lichaam die tegelijk nuttig en complex zijn, zowel op anatomisch als biomechanisch vlak, en de chirurgie die erop wordt uitgevoerd is zeer nauwgezet. De gerelateerde pathologieën zijn erg uiteenlopend en er werden talloze verschillende chirurgische technieken ontwikkeld om ze te behandelen. Handchirurgie is sterk gericht op de behandeling van de weke weefsels, maar we mogen de prothetische, artroscopische en microchirurgische aspecten van deze mooie specialiteit niet vergeten. Routine vormt nauwelijks een bedreiging!

  • Kan u ons iets vertellen over de complexiteit van de structuur van de hand en het belang ervan in het dagelijks leven? 

De hand stelt ons in staat om vitale dagelijkse handelingen uit te voeren, zoals eten, maar ook taken die belangrijk zijn in de huidige maatschappij, zoals werken, schrijven, hygiëne, enz... Onze rol als chirurg is gericht op het behouden of herstellen van deze functie om de autonomie van de patiënt te vrijwaren.

  • Op welke campussen kunnen patiënten een afspraak maken voor een raadpleging? Waar worden de operaties uitgevoerd?

Ik heb het geluk op de 4 campussen van de Iris Ziekenhuizen Zuid te kunnen raadplegen. Wij vinden het belangrijk om patiënten de mogelijkheid te bieden om dicht bij huis op raadpleging te gaan. Operaties worden uitgevoerd in het operatiekwartier van de campus Etterbeek-Elsene. 

  • Met welke aandoeningen wordt u het vaakst geconfronteerd?

De aandoeningen zijn afhankelijk van demografische en geografische factoren. In Brussel zien we vooral patiënten met wonden en breuken ten gevolge van ongevallen of valpartijen, maar ook chronische pathologieën die een geplande heelkundige ingreep vereisen, zoals het carpale tunnelsyndroom en springvinger. Daarnaast behandelen we natuurlijk ook alle minder vaak voorkomende maar even belangrijke aandoeningen.

  • Wat zijn de meest recente technologieën of chirurgische technieken die u in uw praktijk gebruikt?

Bij handchirurgie is voor de meeste ingrepen weinig apparatuur nodig. We gebruiken voornamelijk basisgereedschap en onze microchirurgische lenzen. Voor sommige gevallen is echter het gebruik van een microscoop vereist, die een veel nauwkeuriger beeld geeft. Dankzij de aanzienlijke vergroting van het operatieveld kunnen we de weefsels van de patiënt nauwkeurig ontleden en kleine zenuwen, slagaders of aders herstellen. 

We trachten voortdurend de impact van onze heelkundige handelingen op de patiënt te beperken om het eindresultaat te optimaliseren. In deze context wil onze afdeling de operatietechnieken onder echografie, die de afgelopen jaren werden ontwikkeld, beschikbaar stellen. De structuren die moeten worden vrijgemaakt, worden geïdentificeerd met behulp van een echografie en er wordt een kleine incisie onder de huid gemaakt met een klein mesje om de zenuw of pees vrij te maken.

  • Met welke andere afdelingen of specialisten werkt u samen?

Teamwerk staat centraal in de aanpak van de dienst orthopedie. We werken samen met alle medische en paramedische specialiteiten in functie van de behoeften van de patiënt.

Daarom staan we in nauw contact met de teams van orthesisten en kinesitherapeuten in het bijzonder, die orthesen op maat maken voor patiënten en hen ondersteunen tijdens hun revalidatie. Een operatie is de eerste stap op weg naar herstel, maar dat volstaat niet. Optimale functionele resultaten kunnen alleen worden bereikt met opvolging en uitwisseling binnen het bredere team!