Inhuldiging van de nieuwe pneumologieafdeling in de Iris Ziekenhuizen Zuid

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober 2024

De Iris Ziekenhuizen Zuid (IZZ) kondigen de uitbreiding aan van de afdeling pneumologie en thoraxchirurgie op de campus Joseph Bracops, met voortaan 22 bedden. Deze verbetering verstevigt de zorg voor patiënten met aandoeningen van het ademhalingsstelsel en vormt een aanvulling op de revalidatiedienst voor chronische longziekten, die reeds 24 bedden telt. Dit alles versterkt ons excellentiecentrum pneumologie op de campus Joseph Bracops.

Een op de patiënt gerichte aanpak

Op deze afdeling staat de patiënt centraal, met de nadruk op therapeutische educatie. Het zorgteam, bestaande uit artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, tabakologen, psychologen en diëtisten gespecialiseerd in aandoeningen van het ademhalingsstelsel, ondersteunt elke patiënt gedurende zijn of haar volledige behandeling. Er werden zorgtrajecten uitgewerkt die een snelle balans mogelijk maken, zoals de diagnose en behandeling van verdachte longknobbeltjes tijdens een verblijf van 4 dagen in het ziekenhuis.

URL de Remote video

Geavanceerde uitrusting

De afdeling is uitgerust met hoogtechnologische medische apparatuur voor een optimale tenlasteneming van de patiënten, waaronder:

  • Geïntegreerde echografie: wordt gebruikt om pleurapuncties en thoraxdrainage te begeleiden waardoor een nauwkeurige diagnose kan wordt gegarandeerd en het risico op complicaties wordt verkleind.
  • Niet invasieve beademing (VNI) BIPAP: biedt een betere zuurstofvoorziening bij patiënten in acute of chronische situaties door hun gasuitwisseling te corrigeren.
  • High-flow zuurstoftherapie: zuurstof wordt onder hoog debiet toegediend zonder masker, wat meer comfort biedt voor de patiënt tijdens de behandeling.
  • Draagbare aspiratiesystemen voor thoraxdrains: hierdoor kunnen patiënten na een thoraxoperatie sneller worden gemobiliseerd, waardoor de verblijfsduur in het ziekenhuis wordt verkort.
  • Interventionele endoscopie: bronchiale echo-endoscopie en diverse bronchoscopieën, waaronder de Iriscoop, een microscoopcamera (de kleinste ter wereld) die wordt gebruikt om perifere kankerknobbels te diagnosticeren.
  • Interventionele radiologie: longpuncties en thoraxdrains onder controle van een beeldvormingstechniek, voor een betere nauwkeurigheid.

« Deze complete afdeling stelt ons in staat om gespecialiseerde zorg op maat te kunnen bieden aan onze patiënten », verklaart Dr. Emmanuelle Papleux, pneumologe-kliniekhoofd in IZZ. « Wij streven ernaar om vroegtijdige en doelgerichte zorg te bieden, meer bepaald bij complexe gevallen zoals thoraxchirurgie, longaandoeningen en kanker. »

Deze nieuwe afdeling betekent een belangrijke stap voorwaarts in de kwaliteit van de behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel in de Iris Ziekenhuizen Zuid en staat garant voor een gepersonaliseerde aanpak op maat bij elke patiënt, dankzij een technische en multidisciplinaire tenlasteneming van hoge kwaliteit.