Volgens een onderzoek van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) wordt bij 24% van de ziekenhuispatiënten een risico op ondervoeding vastgesteld. Ter gelegenheid van de Europese Week tegen Ondervoeding van 6 tot 11 november 2023, wordt de focus gelegd op ziektegerelateerde ondervoeding.
Wat is ziektegerelateerde ondervoeding?
Ziektegerelateerde ondervoeding verwijst naar een voedingstoestand die het gevolg is van een gebrek aan inname of assimilatie van voedingsstoffen, ongeacht het stadium van de ziekte, met als gevolg gewichtsverlies, verlies van spiermassa, aantasting van het fysieke en mentale functioneren en een verslechtering van de prognose.
Het kan elke patiënt overkomen, maar patiënten ouder dan 70 en patiënten die worden behandeld op oncologie, voor hart- en vaatziekten, voor longziekten, op gastro-enterologie of inwendige geneeskunde worden het vaakst getroffen.
Wat zijn de oorzaken van ziektegerelateerde ondervoeding?
Dit type van ondervoeding heeft meerdere oorzaken:
- de ziekte zelf
- hormonale veranderingen
- metabolische veranderingen
- veroudering
- onvoldoende lichaamsbeweging
- gebrek aan bewustzijn
- verlies van eetlust
- ongepaste voedingsopvolging
Hoe ondervoeding herkennen en wat eraan doen?
Dit zijn over het algemeen de symptomen van ondervoeding:
- Ongewenst gewichtsverlies
- Verminderde eetlust
- Verlies van kracht
Als u of iemand die u kent deze symptomen vertoont, praat dan met uw arts, diëtist, verpleegkundige, kinesitherapeut of andere zorgverlener. Samen kan u bekijken hoe u uw voeding en fysieke activiteit kan aanpassen om u beter te voelen.