Op 1 september heeft Dr. Bruno Baillon zijn functies als Diensthoofd orthopedie van de Iris Ziekenhuizen Zuid opgenomen. Zijn aanstelling volgt op een rijke carrière met belangrijke verwezenlijkingen, waaronder zijn aanstelling als Verantwoordelijke van de Functionele eenheid orthopedie op de campus Joseph Bracops in 2014 en, vervolgens, als Coördinator heelkunde op dezelfde campus in 2021. We hebben hem enkele vragen gesteld om een beter inzicht te krijgen op zijn dienst en te ontdekken wat zijn perspectieven voor de orthopedie van de Iris Ziekenhuizen Zuid zijn.
IZZ: Kan u een algemeen overzicht geven van de dienst, zijn omvang en structuur?
Dr. Baillon B.: De dienst telt 16 orthopedisten in de pool, 2 neurochirurgen, 4 sportartsen, 1 ziekenhuisarts en 7 kandidaat-specialisten in orthopedie, in totaal 30 personen. Op de campussen Etterbeek-Elsene en Molière Longchamp zijn eveneens een tiental erkende orthopedisten werkzaam. De dienst is georganiseerd per sector: hand, schouder/elleboog, heup, knie, voet/enkel, wervelkolom en traumatologie. Elke chirurg is dus uiterst gespecialiseerd in zijn vakgebied. Jaarlijks worden meer dan 52000 raadplegingen uitgevoerd door de artsen van het team op de 4 campussen van het netwerk en 5000 operaties op onze 3 acute campussen.
IZZ: Wat is vandaag de belangrijkste uitdaging voor de dienst?
Dr. Baillon B.: De belangrijkste uitdaging voor de dienst is om zich meer dan ooit te positioneren als een belangrijke speler in de Brusselse orthopedie en om een van de meest vooraanstaande diensten van de Iris Ziekenhuizen Zuid te zijn, met behoud van de toegankelijkheid voor iedereen.
IZZ: Waarin onderscheidt de orthopedie van IZZ zich?
Dr Baillon B.: Onze dienst is uniek omdat we kwalitatieve, zeer gespecialiseerde en hoogwaardige geneeskunde aanbieden in een openbaar ziekenhuis (met, bijvoorbeeld, de assistentierobot ROSA® die we bij de plaatsing van knieprothesen gebruiken).
IZZ: Hoe werkt de orthopediedienst samen met andere specialiteiten in het ziekenhuis?
Dr. Baillon B.: De orthopedie werkt steeds meer samen met andere diensten en specialiteiten in het ziekenhuis via tal van projecten. Het project Rapid Recovery, bijvoorbeeld, een klinisch pad gebaseerd op de concepten van snel herstel na een volledige knie- en heupprothese, wordt momenteel geïmplementeerd en houdt een nauwe samenwerking met verschillende diensten in, waaronder anesthesiologie, kinesitherapie, diëtetiek, verpleging, opnamen, ...