Als we aan een ziekenhuis denken, denken we aan witte jassen, diagnoses en medische zorg. Maar achter elke behandeling schuilt ook een soms erg complexe menselijke, sociale en administratieve realiteit. En in het hart van deze realiteit vinden we de maatschappelijk werkers van het ziekenhuis. Hun rol? Zorg en leven verbinden, met constante aandacht voor de waardigheid en het traject van elke persoon.
Ontslagprojecten op maat
Vanaf de eerste momenten in het ziekenhuis, vaak na een passage via de spoeddienst, ontmoeten de maatschappelijk werkers de patiënten om hun levenssituatie te begrijpen, hun behoeften te beoordelen en een passend ontslagplan op te stellen. Dit kan gaan van het organiseren van thuiszorg tot het zoeken naar een tijdelijke huisvesting, via stappen bij het OCMW of gespecialiseerde organisaties.
Elk project is uniek. Het houdt rekening met de medische situatie, maar ook met de sociale, administratieve, psychologische en familiale realiteit. De maatschappelijk werkers lopen als een echte rode draad tussen de patiënt, de medische teams, de families en de externe netwerken.
Een diep menselijk en collectief beroep
Het maatschappelijk werk in het ziekenhuis berust op luisteren, ondersteuning, begeleiding, maar ook op een grondige kennis van het sociaal recht en de bestaande hulpmiddelen. Het zijn tevens professionals op het vlak van samenwerking: ze nemen deel aan de multidisciplinaire vergaderingen, wisselen informatie uit met zorgverleners, psychologen, kinesitherapeuten, administratieve teams, maar ook met sociale structuren buiten het ziekenhuis.
Het netwerk, dat is hun kracht. Want gezondheid stopt niet aan het ziekenhuisbed. Het speelt zich ook af in de stabiliteit van een woonsituatie, in de steun van een naaste, in de toegang tot zorg of in een eenvoudige begeleiding om een situatie van grote kwetsbaarheid niet alleen te hoeven aangaan.
Een dagelijks leven bepaald door de sociale uitdagingen van vandaag
De realiteit waarmee de maatschappelijk werkers geconfronteerd worden, is een weerspiegeling van de maatschappij: steeds meer kwetsbare patiënten, levenstrajecten gekenmerkt door kansarmoede, isolement, ongezonde woningen en het wegvallen van sociale rechten.
Sommige situaties zijn bijzonder complex, zoals die van personen zonder wettig verblijf die, bij gebrek aan een administratieve status, enkel dringende medische hulp kunnen ontvangen. Het vinden van oplossingen in dat kader, met een zware medische situatie, vormt een echte menselijke en professionele uitdaging.
Deze taken gaan ook nog gepaard met dynamische werkritmes, een sterke emotionele betrokkenheid en de constante wil om iedereen de aandacht te geven die hij of zij verdient. Want achter elke naam op een lijst schuilt een leven, een verhaal. Elke dag biedt de kans om keuzes te maken, op noodgevallen te reageren, en tegelijkertijd een hoog niveau van luisterbereidheid en welwillendheid te behouden.
Kleine grote overwinningen, elke dag
Ondanks de uitdagingen heeft elke dag zijn momenten van voldoening: een gerustgestelde blik, een dankwoord, een onverwachte oplossing, een glimlach in een nochtans pijnlijke situatie. Het zijn deze kleine overwinningen, vaak onzichtbaar, die betekenis geven aan hun engagement.
Assistent of maatschappelijk assistent in het ziekenhuis betekent elke dag kiezen voor de mens, in al zijn complexiteit. Dat betekent werken vanuit het hart, met geduld en overtuiging. En dat betekent, bovenal, nooit vergeten dat gezondheid begint op het moment dat een persoon weet dat hij of zij er niet alleen voor staat.