De kleinste endoscopische sonde ter wereld om longkanker op te sporen

Gepubliceerd op maandag 18 november 2024

Stel u een sonde voor met een diameter van slechts 1,35 mm die de verste uithoeken van de longen kan onderzoeken om kanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Dat is nu werkelijkheid! Met deze innovatie kunnen artsen toegang krijgen tot de diepe bronchiën - waar ongeveer 60% van de longtumoren wordt aangetroffen - wat ongekende hoop biedt op een vroege, nauwkeurige en veel minder invasieve diagnose.

Sinds de introductie in juni 2022 heeft deze CE-gecertificeerde sonde zich gevestigd als een revolutionair hulpmiddel in de Europese ziekenhuizen. Waar conventionele modellen niet kunnen komen, verkent deze sonde tot in detail en biedt hij een duidelijk zicht op zelfs de moeilijkst bereikbare zones. Hierdoor zijn zware chirurgische ingrepen niet langer vereist, wat het comfort en de veiligheid van de patiënt ten goede komt.

Een hulpmiddel dat wordt toegejuicht door de specialisten

De reacties zijn enthousiast: deze sonde biedt een uitzonderlijke helderheid van het longslijmvlies, waardoor afwijkingen met ongeziene precisie kunnen worden opgespoord. Onderzoeken tonen aan dat het kanker met meer dan 90% kan voorspellen! Dankzij deze technologie kunnen specialisten gericht stalen nemen en in recordtijd een diagnose stellen, met een efficiëntie zonder voorgaande.

Longartsen zijn het erover eens dat dit toestel een game changer is: voortaan kunnen longknobbels worden gediagnosticeerd in zones die vroeger niet bereikbaar waren, met een precisie die elke fase in het zorgtraject optimaliseert. En dat is nog niet alles: door de noodzaak van chirurgie te beperken, vermindert dit toestel de risico's en stress die gepaard gaan met invasieve onderzoeken.

Een innovatie in de schijnwerpers van de RTBF

Deze ongelooflijke technologie zal binnenkort worden toegelicht in de reportage van de RTBF “Un œil sur demain”, die tijdens het avondjournaal zal worden uitgezonden. De RTBF-teams waren aanwezig op de campus Bracops om deze doorbraak van dichtbij te ontdekken. Ze hadden ook de gelegenheid om te praten met Dr. Papleux, adjunct-kliniekhoofd pneumologie, die meer uitleg gaf over de impact van dit hulpmiddel op de opsporing van longkanker.

Afbeelding