De Iris Ziekenhuizen Zuid en de Ziekenhuizengroep Chirec lanceren hun nieuwe PIT

Gepubliceerd op woensdag 2 oktober 2024

De Iris Ziekenhuizen Zuid en de Ziekenhuizengroep Chirec lanceren hun nieuwe PIT (Paramedisch Interventie Team), die sinds maandag 1 oktober 2024 operationeel is.

Lancement PIT

De PIT wordt afwisselend uitgestuurd op de campussen Joseph Bracops (Iris Ziekenhuizen Zuid) en Sint-Anna Sint-Remi (Chirec), beide gevestigd in Anderlecht, om deze dichtbevolkte zone optimaal te dekken. De PIT houdt het midden tussen de 112-ziekenwagens en de MUG en biedt een gepast antwoord voor een brede waaier van noodsituaties, terwijl het de MUG ontlast voor de meest kritieke gevallen.

Het PIT-team bestaat uit een gespecialiseerde verpleegkundige met de bijzondere beroepstitel intensieve zorg en spoedgevallenzorg, twee ambulanciers en een arts, en is 24u/24 en 7d/7 beschikbaar via een speciale telefoon en een systeem van telegeneeskunde waarmee de patiënt van op afstand kan worden opgevolgd. Dankzij een systeem van staande orders kan de verpleegkundige een ruim gamma van behandelingen uitvoeren, van analgesie/acute pijnbestrijding tot het begeleiden van dreigende bevallingen, dit in nauwe samenwerking met de ambulanciers en de arts.

Lancement PIT

Door het reactievermogen van de interventies te verbeteren, maakt de PIT de uitbreiding van de dekking voor dringende hulpverlening in het Brusselse gewest mogelijk, met bijzondere aandacht voor de gemeente Anderlecht en omgeving.

Dit project en deze samenwerking illustreren ons gezamenlijk engagement voor een constante verbetering van de kwaliteit van de dringende hulpverlening.