U vindt hieronder informatie en advies voor een optimale voorbereiding van uw terugkeer naar huis.
Wat zijn de ontslagcriteria?
De meeste patiënten verlaten het ziekenhuis na een verblijf van 1 of 2 nachten op de dienst heelkunde of worden overgebracht naar de revalidatie-eenheid.
Uw herstel hangt af van uw vooruitgang, uw gezondheidstoestand en de aanbevelingen van het zorgteam. Er zal u regelmatig worden gevraagd hoe u zich voelt na de operatie om te beoordelen of u aan de ontslagcriteria voldoet.
Ziehier de algemene criteria die in onze instelling in aanmerking worden genomen:
- Hemodynamische stabiliteit: De patiënt moet cardiovasculair stabiel zijn, met een normale bloeddruk en hartslag.
- Pijnbeheersing: Postoperatieve pijn moet op de juiste manier worden behandeld met gepaste pijnstillende medicatie. Pijn na het plaatsen van een prothese is normaal en tijdelijk.
- Mobiliteit en verplaatsing: De patiënt moet in staat zijn om zich zelfstandig te verplaatsen met krukken, ook op trappen.
- Capaciteit om basisactiviteiten uit te voeren: De patiënt moet in staat zijn om de basisactiviteiten van het dagelijks leven, zoals eten, zich wassen en aankleden, zelfstandig of met minimale hulp, uit te voeren.
- Geen postoperatieve complicaties: Er mogen geen tekenen van ontsteking, overmatige bloeding, diep veneuze trombose of andere ernstige complicaties zijn.
- Capaciteit om postoperatieve instructies te begrijpen en op te volgen: De patiënt moet de instructies van het multidisciplinaire team begrijpen en kunnen op volgen, vooral met betrekking tot wondzorg, medicatie en revalidatie.
Uw terugkeer naar huis voorbereiden
- Voorzie losse kledij en schoenen met antislipzool voor uw terugkeer naar huis na de operatie.
- Zoek iemand die gedurende uw afwezigheid en in de eerste weken na uw thuiskomst voor uw huisdier kan zorgen.
- Maak een lijst van maaltijden die u op voorhand kunt klaarmaken en invriezen, als dat mogelijk is voor u.
- Denk aan hulpmiddelen zoals spons met lange steel, rugkrabber, grijptang om voorwerpen op te rapen en hulpmiddelen om u te helpen bij het aankleden (sokaantrekker en/of schoenlepel met lange steel).
- Leg coldpacks in uw diepvriezer.
Vervoer regelen
Zorg ervoor dat iemand u na de operatie naar huis kan brengen. Let hierbij op het type van voertuig waarmee die persoon rijdt. U moet gemakkelijk in en uit kunnen stappen. U kunt ook contact opnemen met uw ziekenfonds om uw vervoer te regelen.
Pijnbeheersing
Pijn is normaal, maar de volgende suggesties kunnen u helpen ermee om te gaan:
- Neem uw pijnstillers volgens de aanwijzingen. Wacht niet tot de pijn te hevig wordt om ze in te nemen.
- Sta overdag op en stap elk uur minstens 5 minuten. Dat helpt om de bloedtoevoer naar het geopereerde ledemaat te bevorderen, de spierspanning te versterken, het bewegingsbereik te verhogen, waardoor de pijn afneemt.
- Leg gedurende maximum 20 minuten ijs met een tussenpauze van minstens 2 uur. Vergeet niet om steeds een handdoek of kussensloop te leggen tussen het ijs en de huid.
- Volg aandachtig de instructies in verband met het gebruik van functionele hulpmiddelen en de toegestane belasting van het geopereerde been.
- Ga door met uw oefeningen.
Als u ondanks de aanbevolen methoden toch veel pijn heeft, neem dan contact op met ons zorgteam voor bijkomend advies en hulp.
Oedemen komen vaak voor na een operatie en daarom is het belangrijk dat risico te beperken.
Enkele suggesties:
- Volg de instructies van uw kinesitherapeut in verband met het type en de hoeveelheid activiteit. Stappen is goed voor de bloedsomloop.
- Volg de instructies van uw zorgteam en leg ijs op de geopereerde heup of knie.
- De enkels bewegen als u in bed ligt of zit stimuleert de bloedsomloop. Dat is een belangrijke oefening om u te helpen oedemen in de enkels en voeten te beperken.
- Denk eraan om na het sporten of stappen uw benen omhoog te leggen als u zit. Onthoud steeds « tenen boven de neus ».
Een oedeem kan leiden tot een klemmend gevoel van het chirurgisch verband.
Contacteer onmiddellijk de chirurg bij een van de volgende symptomen:
- Toegenomen pijn, zwelling, roodheid of gevoeligheid in de kuit of dij.
- Aanhoudende koorts van meer dan 38,3°C, oraal gemeten.
- Hevige pijn tijdens een activiteit of in rust die niet verdwijnt ondanks pijnstillers.
- Toegenomen roodheid ter hoogte van de incisiezone.
- Gele, groene of slecht ruikende afscheiding.
- Bij een van de volgende symptomen, belt u de 112: Pijn in de borst, benauwdheid of tekenen van een beroerte (FAST-test):
- Face: vervormd gezicht
- Arm: zwakke armen
- Speech: moeilijk praten
- Time: bel onmiddellijk de 112
Een bad of douche nemen
Uw wonde is beschermd met een speciaal verband. Verwijder dit pas na uw eerste postoperatieve afspraak met uw chirurg.
U mag een douche nemen met het verband op de wonde, tenzij u andere instructies heeft ontvangen. Wrijf niet op het verband of doorweek het niet en dep het droog na het douchen. Contacteer uw zorgteam als er vocht begint te lekken.
Ga niet in bad zonder voorafgaande toestemming van uw chirurg.
Koudetherapie
Als u merkt dat uw been opzwelt of pijn doet na een activiteit, leg dan ijs op de betrokken zone volgens de instructies van uw zorgteam. Koudetherapie kan de pijn verlichten, maar wees voorzichtig en leg steeds een doek tussen de huid en het ijs. U kunt bijvoorbeeld een handdoek of kussensloop gebruiken om rechtstreeks contact te vermijden. Laat het ijs niet langer dan 20 minuten liggen en wacht minstens 2 uur voordat u het opnieuw oplegt.
Thuisverpleegkundige
De operatiewonde moet niet door een verpleegkundige worden opgevolgd. Het verband dat bij het ontslag uit het ziekenhuis is aangebracht mag tot 15 dagen aanblijven voor zover het niet vuil is of loslaat. Als de wonde lekt, ga dan onmiddellijk naar de raadpleging van uw chirurg zodat iemand van het team het kan nakijken.
Er kan echter wel een voorschrift voor een thuisverpleegkundige worden opgemaakt voor andere zorgen, zoals een dagelijkse injectie met antitrombotische medicatie of hulp bij het wassen.
Blijf in beweging
Zoals u weet is bewegen belangrijk voor uw herstel. Blijf wandelen, stap voor stap, dag na dag. Probeer elk uur minstens 5 minuten te stappen, of meer als u kunt.
Spreid uw activiteiten over afwisselende periodes van beweging en rust. Luister naar uw lichaam en volg de aanbevelingen van uw gespecialiseerde kinesitherapeut.
Het herstel heeft zijn tijd nodig. Wees dus geduldig en houd vol, elke dag opnieuw!