Roze oktober: het belang van een erkende borstkliniek voor een betere zorg en opvolging

Gepubliceerd op zaterdag 19 oktober 2024

Erkende Borstkliniek: waarom is dat essentieel voor een betere tenlasteneming?

De Borstkliniek van het ziekenhuis van Elsene is een gespecialiseerd centrum op het vlak van screening en behandeling van borstaandoeningen. We spraken met Honorine Darcheville, verpleegkundige-coördinatrice van de Borstkliniek, om meer te weten over het belang van deze erkenning en de praktische voordelen ervan voor de patiënten.

Wat is een erkende Borstkliniek?

Een erkende Borstkliniek is een gespecialiseerde eenheid die voldoet aan zeer strikte criteria inzake diagnose, behandeling en opvolging van borstaandoeningen. Deze door de overheid vastgestelde en regelmatig gecontroleerde criteria, zorgen ervoor dat elke patiënte de best mogelijke zorg geniet.

Wat is het verschil tussen een klassieke Borstkliniek en een erkende Borstkliniek?

Het voornaamste verschil ligt in de erkenning door de gezondheidsautoriteiten en de naleving van zeer strenge kwaliteitsnormen. Voor een erkende Borstkliniek gelden nauwkeurige voorschriften. Deze klinieken moeten voldoen aan criteria zoals het aantal nieuwe gevallen dat per jaar wordt behandeld, de snelheid van de diagnose en de multidisciplinaire aanpak. Door aan deze normen te voldoen, krijgen patiënten sneller een diagnose en een behandeling, wat cruciaal is voor het versterken van hun overlevingskansen. Honorine benadrukt eveneens de meer gestandaardiseerde behandeling, wat betekent dat elke patiënte geniet van de meest recente protocollen die van kracht zijn.

Waarom kiezen voor een erkende Borstkliniek?

Borstkanker is een complexe ziekte die een gespecialiseerde tenlasteneming vereist. Een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft aangetoond dat patiënten die in erkende klinieken behandeld worden, een hogere overlevingskans hebben. Dat wordt verklaard door een betere zorgcoördinatie, meer ervaren medisch personeel en toegang tot geavanceerde therapieën.

Een humane en holistische tenlasteneming

“In een erkende Borstkliniek werken we in multidisciplinair teamverband, met oncologen, chirurgen, radiologen, psychologen, kinesitherapeuten en diëtisten, en die lijst van beroepen is niet volledig,” legt Honorine uit.

Behalve het medisch aspect onderscheidt de Borstkliniek op de campus Etterbeek-Elsene zich door haar menselijke benadering. “Wij bieden een zeer persoonlijke omkadering”, vertrouwt Honorine ons toe. “Elke patiënte wordt nauwlettend opgevolgd en het team staat garant voor een globale ondersteuning.”

Kiezen voor een erkende Borstkliniek is kiezen voor uitstekende zorg, waar medische expertise wordt gecombineerd met een menselijke en globale tenlasteneming. 

Tijdens Roze Oktober, de sensibiliseringsmaand voor borstkanker, is het belangrijk om even stil te staan bij het belang van borstkankerpreventie en screening. De nationale screeningscampagne raadt vrouwen van 50 jaar en ouder aan om elke twee jaar een mammografie te laten nemen om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen. Waakzaamheid begint weliswaar al veel vroeger, met regelmatige zelfcontrole en gynaecologische raadplegingen.