Wij spraken met Dr. Daniel Van Daele, hoofdarts, en Christine Lapage, hoofdverpleegkundige, om meer te weten te komen over de visie van de eenheid palliatieve zorg “De Kolibrie”. Deze eenheid wil patiënten begeleiden vanaf de eerste stadia van hun ziekte, tot kort voor de laatste momenten van het leven. Het is de bedoeling om iedereen de kans te geven nauw betrokken te blijven bij zijn of haar parcours door persoonlijke fysieke, psychologische en emotionele ondersteuning te bieden.
Een nieuwe benadering van palliatieve zorg
“Het is niet de kwalificatie “palliatief” die belangrijk is, maar het type zorg dat we kunnen bieden,” legt Dr. Van Daele uit. De Kolibrie verbreedt de reikwijdte van palliatieve zorg door ruim voor de terminale fase in te grijpen om patiënten tijdens hun hele ziekte te ondersteunen. Deze aanpak maakt het mogelijk om patiënten op te nemen die nog actief behandeld worden, maar die specifieke ondersteuning nodig hebben om hun lijden te verlichten en hun levenskwaliteit te behouden.
Hier worden de patiënten aangemoedigd om hun levensplannen voort te zetten, autonoom te blijven in hun keuzes en actief deel te nemen aan hun zorgtraject. De eenheid ondersteunt elke patiënt in zijn traject door een zorgplan op te stellen dat is aangepast aan hun realistische mogelijkheden.
Elke opname op De Kolibrie wordt beoordeeld op basis van de individuele situatie van de patiënt, maar vooral op basis van zijn of haar doelstellingen. “We proberen te begrijpen wie de patiënt is, wat hij of zij wil bereiken en hoe we hem of haar daarbij kunnen helpen,” legt Christine Lapage uit. De eenheid beperkt zich niet tot patiënten aan het einde van hun leven, maar streeft ernaar om diegenen te ondersteunen die nog plannen en specifieke behoeften hebben, door middel van gepersonaliseerde zorg.
De Kolibrie beschikt over ziekenhuisfaciliteiten waardoor technische zorgen en complexe behandelingen kunnen worden geboden die buiten het ziekenhuis moeilijk toegankelijk zijn. Zo hebben patiënten toegang tot specifieke geneesmiddelen, grondige diagnostiek of complexe ingrepen, terwijl het doel om hun gezondheidstoestand te stabiliseren, en zelfs een mogelijke terugkeer naar huis, gevrijwaard blijft.
Het symbool van de Kolibrie
De recente naamsverandering, van Lotus in De Kolibrie, weerspiegelt deze transformatie. De Kolibrie, symbool van lichtheid en aanpassingsvermogen, belichaamt de filosofie van de eenheid: zachte, niet opdringerige zorg met respect voor de autonomie van de patiënten. Deze evolutie betekent een breekpunt met het traditionele imago van palliatieve zorg, met een nieuwe focus op leven en welzijn in elke fase van de ziekte.
De Kolibrie onderscheidt zich door zijn multidisciplinaire aanpak en toewijding om patiënten te ondersteunen in hun keuzes en hen tegelijkertijd te voorzien van de nodige ziekenhuisvoorzieningen. Hier blijft het leven, hoe kwetsbaar ook, de kern van elke beslissing en de ondersteuning gaat veel verder dan zorg aan het einde van het leven.