Internationale week voor een verstandig gebruik van antibiotica: Allen samen voor het behoud van hun efficiëntie

Gepubliceerd op dinsdag 19 november 2024

 

Elk jaar wordt tijdens de Internationale week voor een verstandig gebruik van antibiotica de aandacht gevestigd op een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid: de strijd tegen bacteriële resistentie. Dit fenomeen, versterkt door het onjuiste gebruik van antibiotica, bedreigt de efficiëntie van deze essentiële geneesmiddelen. Of u nu patiënt of zorgverlener bent, iedereen heeft een rol in de bescherming van deze vitale behandelingen.

De beperkte efficiëntie van antibiotica begrijpen

Antibiotica hebben een revolutie teweeggebracht in de moderne geneeskunde, waardoor het mogelijk is geworden om ernstige infecties zoals longontsteking en sepsis te behandelen. Ze blijven echter ondoeltreffend tegen virusziekten zoals griep,verkoudheid en Covid-19. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, werken antibiotica enkel op bacteriën. Als ze onterecht worden gebruikt, dragen ze bij aan het ontstaan van resistente bacteriën, waardoor bepaalde infecties moeilijker, zo niet onmogelijk, te behandelen zijn.

Resistentie: een groeiende bedreiging

Antibioticaresistentie ontstaat wanneer antibiotica worden voorgeschreven of ingenomen zonder dat ze echt nodig zijn, wanneer behandelingen niet volledig worden gevolgd of wanneer restjes antibiotica opnieuw worden gebruikt zonder medisch advies. Door deze praktijken kunnen bacteriën zich aanpassen en de effecten van medicijnen omzeilen. Sommige bacteriën worden zelfs resistent tegen verschillende antibioticafamilies, wat de patiëntenzorg bemoeilijkt en het risico op ernstige complicaties vergroot.

Zorgverleners: een sleutelrol

Voor artsen, tandartsen, apothekers en verpleegkundigen betekent dit verhoogde waakzaamheid. Elk voorschrift moet zorgvuldig worden overwogen en duidelijk worden uitgelegd aan de patiënt. Een nauwkeurige diagnose van een bacteriële infectie is essentieel om onterecht gebruik van antibiotica te voorkomen. Zorgverleners moeten ook preventieve praktijken aanmoedigen, zoals vaccinatie en hygiëne, die helpen om vermijdbare infecties, en dus het gebruik van antibiotica, te verminderen.

Patiënten: neem de juiste reflexen aan

Als patiënt heeft u een doorslaggevende rol in het beperken van bacteriële resistentie:

  • Vraag niet systematisch naar antibiotica. Vertrouw uw arts om te oordelen over de noodzaak van een behandeling.
  • Respecteer de voorschriften. Ook al voelt u zich beter, maak uw behandeling af om een herval of de selectie van resistente bacteriën te voorkomen.
  • Deel nooit uw antibiotica. Elke behandeling is aangepast aan een specifieke situatie en kan inefficiënt, of zelfs gevaarlijk, zijn voor een andere persoon.
  • Breng resterende antibiotica naar de apotheek. Een juiste verwijdering voorkomt dat ze een negatieve impact hebben op het milieu en de volksgezondheid.

Een collectieve strijd om de toekomst te vrijwaren

De strijd tegen antibioticaresistentie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als zorgverleners is elk overwogen voorschrift en elke uitleg aan de patiënt een preventieve handeling. Als patiënt draagt elk verantwoord gedrag bij aan het behoud van de doeltreffende werking van deze essentiële medicatie.

Laten we vandaag samen actie ondernemen om ervoor te zorgen dat antibiotica ook morgen efficiënt blijven. Als u vragen heeft of meer informatie wilt, praat er dan over met uw arts of apotheker.