Ondervoeding in het kader van ziekte en veroudering begrijpen, herkennen en bestrijden
Van 18 tot 22 november 2024 loopt in België de Europese bewustmakingsweek over ondervoeding, een organisatie van de Belgian Alliance ONCA (Optimal Nutrition Care for All), met de steun van ONCA-Europe en de FOD Volksgezondheid. Meer dan 40 partners zetten zich in om mensen te informeren en te sensibiliseren voor ondervoeding in het kader van ziekte en veroudering, een vaak onderschat item dat echter een grote impact heeft op de levenskwaliteit van patiënten.
Ondervoeding in het kader van ziekte en veroudering begrijpenZiektegerelateerde ondervoeding treft mensen met een reeds verzwakte gezondheid ten gevolge van een chronische aandoening, veroudering of infectie. Onvoldoende voedselopname en/of verhoogde voedingsbehoeften kunnen het organisme verzwakken en het herstel vertragen. Factoren zoals leeftijd, langdurige ziekte of economische problemen verhogen bovendien het risico op ondervoeding.
De tekenen van ondervoeding herkennen
De tekenen van ondervoeding zijn soms moeilijk op te sporen, maar het is essentieel ze te herkennen om snel te kunnen ingrijpen. De meest voorkomende tekenen zijn ongewenst gewichtsverlies, aanhoudende vermoeidheid, verminderde spierkracht en gebrek aan eetlust. Symptomen zoals frequente infecties, vertraagde genezing of vaker vallen kunnen ook belangrijke aanwijzingen zijn.
Als u of iemand in uw omgeving deze symptomen ervaart, praat er dan over met een zorgprofessional, zoals een arts of diëtist. Samen kunt u een voedingsprogramma opstellen dat is afgestemd op uw persoonlijke behoeften.
Gevolgen van ondervoeding: waarom snel actie ondernemen?
Ondervoeding in verband met ziekte heeft grote gevolgen voor de patiënt en het gezondheidszorgsysteem. Het verzwakt het immuunsysteem, vertraagt de genezing en verhoogt het risico op infecties en complicaties. Na verloop van tijd kan het de fysieke en mentale capaciteiten beperken en de levenskwaliteit verminderen.
Door deze tekenen vroegtijdig te detecteren en actie te ondernemen met voedingsadvies, voedingssupplementen of zelfs meer gerichte voedingsmethoden, is het mogelijk om het welzijn en herstel van zieke personen te ondersteunen. Een gepaste lichaamsbeweging en regelmatige controle van de voedingstoestand zijn eveneens belangrijk.
In november mobiliseert de Europese bewustmakingsweek over ondervoeding, samen met de Belgian Alliance ONCA, patiënten, naasten, zorgverleners en overheden om ondervoeding toe te lichten, te voorkomen en te behandelen. Samen kunnen we de levenskwaliteit verbeteren en het herstel ondersteunen van mensen die verzwakt zijn door ziekte en veroudering.