Maak kennis met Dr. Fridoline Ebongo, Diensthoofd anesthesie en boegbeeld van de Pain Clinic, een multidisciplinair centrum gewijd aan de behandeling van acute en chronische pijn. In dit interview komt u meer te weten over haar loopbaan, haar visie op pijnbestrijding en de ambities van de Pain Clinic.
- Hallo Dr. Ebongo, wie bent u?
Ik ben reeds 24 jaar anesthesiste (ik ben afgestudeerd in de periode van de befaamde millenniumbug in 2000 - zeker geen toeval!). Inmiddels ben ik al drie jaar diensthoofd anesthesie na 10 jaar de functie van VFE (Verantwoordelijke Functionele eenheid) te hebben verzekerd op de campus Etterbeek-Elsene. Dat houdt in het beheer van 22 anesthesisten en van een zorgaanbod dat de pediatrie, geriatrie, operatiezalen, verloszaal en raadplegingen omvat op onze drie campussen (Etterbeek-Elsene, Joseph Bracops, Molière Longchamp).
Het is onze missie om patiënten tijdens hun medisch traject te ondersteunen, waarbij we in het bijzonder aandacht besteden aan één essentieel aspect: pijn, zowel acuut als chronisch.
- Waarom is pijnbestrijding zo belangrijk?
Wist u dat in 2018, volgens Sciensano, 23% van de bevolking aan chronische pijn leed? Met Covid, en de soms langdurige gevolgen ervan, betwijfel ik of dat cijfer gedaald is. Voeg daar de acute pijn aan toe, die iedereen kan treffen, zelfs personen met de beste gezondheid.
Pijn is universeel en hier hebben wij, anesthesisten, een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen. In onze Pain Clinic luisteren wij naar de patiënten en bieden wij de nodige ondersteuning zonder te oordelen, met empathie en de gepaste zorg.
- Wat is precies de rol van de Pain Clinic?
Wij structureren en organiseren klinische paden voor elke patiënt. Dit omvat specifieke raadplegingen, slots voor specifieke behandelingen en een constante communicatie met de behandelende artsen.
Ons doel: een snelle en kwalitatieve tenlasteneming binnen de 10 dagen na het eerste contact verzekeren.
- Wie maakt deel uit van de Pain Clinic?
Wij zijn een team van 6 anesthesisten-algologen en 3 gespecialiseerde verpleegkundigen, met een resoluut multidisciplinaire aanpak. Wij werken samen met orthopedisten, kinesitherapeuten, reumatologen, psychologen en andere professionals om globale zorg te bieden.
- Wat zijn uw ambities voor de Pain Clinic?
- De multidisciplinaire bijeenkomsten, enorm belangrijk voor de holistische ondersteuning van patiënten die pijn lijden, concretiseren: orthopedisten, kinesitherapeuten, sportartsen, reumatologen of specialisten fysische geneeskunde, psychologen, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers.
- De focus leggen op acute pijnbestrijding, meer bepaald dankzij het programma Rapid Recovery, en op patiënteducatie, om het gebruik van pijnstillers in ziekenhuizen te verminderen.
Onze doelstelling: een onmiskenbare referentie op het vlak van pijnbestrijding in Brussel zijn.
- Als u één boodschap over uw beroep zou moeten doorgeven?
Ik zou Louis Pasteur citeren: « Soms genezen, vaak verlichten, altijd luisteren. » Dat is de essentie van ons beroep. In een snel veranderende wereld blijft anesthesie een diep menselijke specialiteit, trouw aan de eed van Hippocrates.
- Een anekdote ter afsluiting?
Enkele maanden geleden was een patiënte bezorgd omdat ze vroeg moest opstaan voor een operatie. Ik bood spontaan aan om haar die bewuste ochtend om 5 uur te bellen. Ze werd dus gewekt met het geluid van mijn stem, ze was gerustgesteld en klaar voor haar knieprothese. Deze job gaat veel verder dan het technische: we zijn er zelfs als u slaapt – niet als woordspeling bedoeld!
Bedankt Dokter!