Apneu, slapeloosheid, chronische vermoeidheid: en als het nu eens een slaapstoornis zou zijn?

Gepubliceerd op vrijdag 14 maart 2025

Ter gelegenheid van de Wereld Slaapdag, die op 15 maart plaatsvindt, vroegen we ons af wat we eigenlijk echt weten over het slaaplabo. Hoe werkt het? Wie wordt er behandeld en waarom? Deze vragen hebben geleid tot een diepere verkenning van deze vaak weinig bekende eenheid, die nochtans essentieel is in de behandeling van slaapstoornissen en de preventie van talrijke gezondheidscomplicaties.

Slaapstoornissen beter begrijpen en behandelen

Slaap is een fundamentele factor van onze gezondheid, maar wordt nog al te vaak verwaarloosd in de klassieke gezondheidszorg. Slaapstoornissen hebben echter een directe impact op ons welzijn en kunnen aan de basis liggen van tal van aandoeningen, gaande van chronische vermoeidheid tot hart- en vaatziekten. Ondanks het feit dat deze stoornissen vaak voorkomen, worden ze nog steeds te weinig gediagnosticeerd en veel patiënten raadplegen pas een arts als het te laat is.

Het slaaplabo: een multidisciplinaire aanpak

Tegenover deze uitdagingen speelt het slaaplabo een sleutelrol in het diagnosticeren en monitoren van patiënten met slaapstoornissen. Het telt voornamelijk slaaptechnologen (met het Interuniversitair Getuigschrift in Slaapgeneeskunde).

De slaaptechnologen analyseren de testresultaten en stellen een gedetailleerd verslag op, dat wordt gevalideerd door de verantwoordelijke arts van de afdeling en vervolgens doorgestuurd naar de longartsen, NKO-artsen, cardiologen, spijsverteringschirurgen en psychiaters. Op basis van deze gegevens beoordelen de artsen de situatie en nemen ze voor elke patiënt de juiste medische beslissingen.

Personen die naar het slaaplabo worden doorverwezen vertonen uiteenlopende profielen, maar twee hoofdcategorieën van patiënten onderscheiden zich:

Hoewel slaapapneu en slapeloosheid zowel mannen als vrouwen kunnen treffen, zijn er bepaalde tendensen tussen de geslachten. 

Slaapapneu, een stoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen van de ademhaling tijdens de nacht, wordt vaker vastgesteld bij mannen. Deze adempauzes leiden tot een verminderde zuurstoftoevoer naar het bloed en kunnen overmatige vermoeidheid, slaperigheid overdag, een verhoogd risico op ongevallen en complicaties zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Vrouwen daarentegen hebben vaker last van chronische slapeloosheid, vaak gekoppeld aan stress en mentale werkdruk. In tegenstelling tot mannen, bij wie de slaapproblemen voornamelijk van mechanische aard zijn, melden vrouwen vaker dat ze moeite hebben met inslapen, geen herstellende slaap hebben en angststoornissen vertonen. Deze verschillen zijn echter niet absoluut en zowel mannen als vrouwen kunnen zowel aan slaapapneu als aan slapeloosheid lijden, waardoor een behandeling op maat voor elk geval individueel aangewezen is.

Aangepaste oplossingen voor elke stoornis

De diagnose van slaapstoornissen is gebaseerd op gespecialiseerde testen, zoals het slaaponderzoek (polysomnografie), dat de hersen-, ademhalings- en spieractiviteit tijdens de nacht analyseert. Zodra de stoornis is vastgesteld, zijn er verschillende behandelingsopties mogelijk:

  • Voor slaapapneu is de behandeling voornamelijk gebaseerd op het gebruik van de CPAP (continue luchtstroom in de luchtwegen), een toestel dat de luchtwegen openhoudt tijdens de slaap. In sommige gevallen kan gewichtsverlies of een NKO-ingreep worden overwogen om de ademhaling ‘s nachts te verbeteren.
  • Bij slapeloosheid zijn de behandelingen gericht op cognitieve gedragstherapieën (CGT), die patiënten helpen betere slaapgewoonten aan te nemen en de angst voor het slapengaan te verminderen. Medicamenteuze behandelingen worden enkel aanbevolen als laatste hulpmiddel, omdat ze tot afhankelijkheid kunnen leiden.

Het belang van screening en opvolging

Een van de grootste uitdagingen bij de behandeling van slaapstoornissen is vroegtijdige opsporing. Al te vaak worden patiënten die lijden aan chronische vermoeidheid, verstoorde concentratie of overmatige slaperigheid niet doorverwezen voor een slaaponderzoek. Nochtans kan een vroege diagnose veel complicaties op lange termijn voorkomen.

Huisartsen spelen een belangrijke rol bij deze screening: door zich meer bewust te zijn van de tekenen die wijzen op slaapstoornissen, kunnen ze hun patiënten aanmoedigen om een specialist te raadplegen. Het slaaplabo maakt ook gebruik van innovatieve technologieën zoals telemonitoring, waarmee patiënten, die een behandeling ondergaan, op afstand kunnen worden gevolgd en tegelijkertijd de efficiëntie van hun hulpmiddel en de evolutie in hun slaappatronen kan worden geanalyseerd.

Sensibiliseren voor een betere zorg

We moeten beter communiceren over de impact van de slaap. Veel gezondheidsproblemen, of het nu gaat om cardiovasculaire, metabole of neurologische problemen, zijn het gevolg van een slechte slaapkwaliteit. Een betere behandeling zou niet alleen de levenskwaliteit van patiënten verbeteren, maar ook ernstige ziekten helpen voorkomen.