Psychiatrie is een medisch specialisme voor de behandeling van psychische problemen. Samen met de psychologen van IZZ maken de psychiaters deel uit van een geïntegreerde dienst. Die biedt de mogelijkheid tot opname in de psychiatrie-eenheid van de campus Molière Longchamp, of tot evaluatie en begeleiding van patiënten die opgenomen zijn in de verschillende afdelingen van het ziekenhuis.
Bezoekuren
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: van 13.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 19.30 uur.
Woensdag, zaterdag en zondag: van 13.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 19.30 uur.
Onze aanpak
De psychiatrische afdeling op de campus van Molière Longchamp telt 30 bedden. De dienst wordt geleid door een multidisciplinair team bestaande uit vier psychiaters, een psychologe, twee maatschappelijk werksters, een ergotherapeute, opvoeders en psychiatrisch verpleegkundigen.
Hier worden mensen opgevangen voor wie ziekenhuisopname noodzakelijk en aanvaard is. De zorg is gebaseerd op het idee van samenwerking tussen de persoon en de zorgverlener, om zo tegemoet te komen aan de eigenheid van elke situatie. Onze filosofie is een humanistische benadering, die rekening houdt met de geschiedenis van elke persoon en zijn complexiteit.
Aan de hand van regelmatige bijeenkomsten met de psychiater, de psychologe en de referentieverpleegkundige wordt binnen enkele weken een project ontwikkeld. Verschillende workshops worden in het therapeutische werk geïntegreerd: schrijfworkshops, plastische kunsten, debatten rond een film, themagroepen, zachte gymnastiek. In het hart van de unit is een therapeutische moestuin aangelegd: iedereen kan deelnemen aan het onderhoud ervan, door het werk van de voorgangers op te pakken en banden te leggen naar de toekomst.
De sociale dienst voert indien nodig een evaluatie uit en heeft contacten met de verschillende sociale instellingen (OCMW's, tehuizen, opvangplaatsen). We hebben banden met de verschillende actoren van de geestelijke gezondheidszorg, met name dagcentra en diensten voor geestelijke gezondheidszorg.
Psychiatrie en psychologie zijn geïntegreerd in het algemene ziekenhuis
De afdeling psychiatrie en psychologie werkt nauw samen met de diensten van het algemene ziekenhuis om de psychische aspecten in de medische zorg te integreren.
- De gewichts- en gezondheidskliniek: een aanpak waarbij de psychologe en diëtiste samenwerken, via individuele raadplegingen en Workshops over voeding en dagelijks leven (voor mensen met eetstoornissen of mensen die een obesitasoperatie moeten ondergaan).
- De afdeling moeder-kind en kindergeneeskunde: zorg voor kinderen en hun familie, vanaf de geboorte tot de adolescentie (op de afdeling materniteit, neonatologie, pediatrie en op raadpleging).
- Interne geneeskunde: raadpleging en multidisciplinair werk voor long covid, interventies bij gehospitaliseerde patiënten.
- Geriatrie: psychologische ondersteuning van patiënten en families, personalisatie van de zorg op basis van het levensverhaal.
- Borstkliniek en oncologie: psychologische ondersteuning tijdens en na de behandeling, familiale en ouderschapsondersteuning, welzijnsworkshops.
- Dialyse.
Innoverende therapeutische projecten: humanisme en eco-sensitiviteit
De bijenkasten
Op elke hospitalisatiesite werden er bijenkasten geïnstalleerd. Ze zijn de concretisering van het streven van het ziekenhuis om milieuvriendelijk te zijn en ze beantwoorden tegelijkertijd aan de ambitie van de artsen om therapeutische, recreatieve en educatieve activiteiten voor de patiënten te ontwikkelen.
Bijen zorgen namelijk niet alleen voor het voortbestaan van 80% van de bloemsoorten, ze kunnen ook psychiatrische en neurologische revalidatiepatiënten helpen om te genezen.
Op de campus van Molière Longchamp trekken patiënten met psychische of neurologische problemen van april tot september hun imkerspak aan en observeren ze hoe een bijenkast functioneert. De ervaring is lonend: niet alleen kunnen zij zo ervaren dat het mogelijk is hun angsten te overwinnen en nieuwe dingen te leren, maar ook kunnen zij hun familie verrassen met het verhaal van een bijzondere dag.
De therapeutische moestuin van de psychiatrische afdeling
In gevlochten houten vierkante bakken maken de patiënten kennis met biologisch tuinieren. Ze kweken tomaten, sla, aromatische planten en bereiden de zaden voor die anderen het volgende jaar zullen zaaien.
De moestuin herinnert aan het verstrijken van de tijd en het verloop van de seizoenen, de behoefte aan sociale banden, het plezier van het aanraken van de aarde en het gebruiken van het eigen lichaam. De teamleden, verpleegkundigen of psychologen, stellen zo, met de hulp van een moestuinmeester, de biologische tuinbouw ten dienste van de institutionele psychotherapie. De tuin wordt een open ruimte voor kennisoverdracht en het delen van ervaringen en herinneringen.
De therapeutische tuin van Molière Longchamp en het smaakparcours van Etterbeek-Elsene
Op de campus van Molière Longchamp biedt de enorme therapeutische tuin met gevarieerde flora zowel een verrassend landschap als diverse faciliteiten. Er is uiteraard een moestuin, maar ook specifieke voorzieningen voor looprevalidatie, en de tuin biedt patiënten de mogelijkheid revalidatie-activiteiten in de open lucht te ontplooien. Mensen die in de psychiatrie zijn opgenomen komen hier regelmatig voor lichamelijke activiteiten of voor gespreksgroepen. Een vos, die bekend is met de plek, komt soms de activiteiten van de mensen observeren.
Op de site van Etterbeek-Elsene vormen verschillende moestuinbakken een origineel smaakparcours: elke bak is gewijd aan een bepaalde smaak en combineert verschillende planten. Het parcours wordt onderhouden samen met de kinderen in de pediatrie, en wordt gebruikt tijdens de Workshops over voeding en dagelijks leven om mensen met overgewicht te helpen de diversiteit van smaken opnieuw te leren kennen.
De Tuin der Gedachten
De Tuin der Gedachten staat open voor buurtbewoners, patiënten en hun familie en bestaat uit ontmoetingen om te discussiëren over het leven, de stad, het ziekenhuis en de vragen die de evolutie van de maatschappij en de techniek oproepen.
Onder leiding van dokter Daniel Desmedt, psychiater, en Isabelle Favry, psychologe, en het team van de therapeutische moestuinen van IZZ, laten deze ontmoetingen toe om de aandacht te vestigen op oplossingen die de deelnemers kunnen aanbrengen.
Het seminarie psychiatrie
Al bijna twintig jaar behandelt het seminarie psychiatrie verschillende onderwerpen betreffende psychiatrie en psychologie en hun relatie met de sociologie, de antropologie, de samenleving en de geschiedenis. Het seminarie is voor iedereen gratis toegankelijk en vindt plaats op de derde dinsdag van de maand (buiten de schoolvakanties) op de campus van Molière Longchamp, in de grote vergaderzaal, van 12.30 tot 14.00 uur (accreditatie voor artsen).
Programma te verkrijgen via e-mail aan ahassoun@his-izz.be
Onze specialisaties
De psychologen en psychiaters van de Iris Ziekenhuizen Zuid zijn elk opgeleid in individuele en gezinstherapie, wat hen in staat stelt een persoonlijke begeleiding en psychotherapeutische follow-up te bieden aan ambulante en gehospitaliseerde patiënten.