De longrevalidatie, gevestigd op onze campus Joseph Bracops, staat onder het toezicht van een pneumoloog-revalidatiearts en stelt een multidisciplinaire tenlasteneming voor. Ons team bestaat namelijk uit kinesitherapeuten gespecialiseerd in ademhalingskinesitherapie, ergotherapeuten, diëtisten, verpleegkundigen gespecialiseerd in therapeutische educatie en sociaal assistenten.
Longrevalidatie richt zich met name op personen bij wie sprake is en/of geweest is van:
- chronisch respiratoir falen
- COPD (chronische obstructieve longziekte)
- gevolgen van tuberculose
- longfibrose
- vervorming van de borstkas
- longtransplantatie
- longchirurgie (lobectomie, pneumectomie, enz.)
Bezoekuren
Elke dag van 16.00 tot 19.00 uur.
Onze aanpak
Uw behandeling wordt georganiseerd rond kinesitherapeutische en ergotherapie sessies die voorgeschreven werden door een arts. Deze laatste (longarts of huisarts) zal vragen om een inspanningstest, in combinatie met een functionele ademhalingstest, afhankelijk van de pathologie.
Dit maakt gepersonaliseerde zorg op maat mogelijk. Halverwege en aan het einde van het programma worden de patiënten opnieuw beoordeeld en wordt een volledig verslag gestuurd naar de huisartsen en specialisten. Zo wordt de samenwerking vergemakkelijkt en de opvolging na ontslag uit het ziekenhuis mogelijk gemaakt.
Opbouw van de revalidatiesessies:
Aansluitend op de eerste onderzoeken die door de arts werden gevraagd, bestaat de eerste sessie uit aanvullende tests die door de kinesitherapeut worden uitgevoerd:
- 6-minuten wandeltest
- St. George-vragenlijst
- Minnesota-vragenlijst
De sessies duren gemiddeld een uur en worden in groep gehouden om de collectieve motivatie te bevorderen. Ze bestaan uit:
- oefenen op de fiets
- wandelen op de loopband
- oefenen van de onderste ledematen (stepper, crosstrainer)
- oefenen van de bovenste ledematen
- oefenen van de ademhalingsspieren; tijdens de gehele sessie controleert de kinesitherapeut de bloeddruk, hartslag en zuurstofsaturatie.
In het kader van het multidisciplinaire programma genieten de patiënten eveneens van:
- Ergotherapiesessies
- Psychosociale zorg
- Dieetopvolging
- Rookstopbegeleiding
- Therapeutische educatiesessies (hoe dagelijks met zijn ziekte omgaan)